Málnás omlette
 

Hozzávalók a tésztához: 3 tojássárgája, 6 dkg cukor, 2 evőkanál étolaj, 2,5 dkg étkezési búzakeményítő, 2,5 dkg liszt, 3 tojásfehérje

Hozzávalók a málnahabhoz: 50 dkg mirelit málna, 16 dkg cukor, 1 dkg zselatin, 1 l felvert tejszínhab, 2 csomag Dr. Oetker zselatin fix, 2 tasak habfixáló, 25 dkg málna a díszítéshez

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukor egyharmadával habosra kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a 2 evőkanál olajat, majd simára keverjük. A maradék cukorral a tojásfehérjéket majdnem kemény habbá verjük. Amikor ezt felvertük, hozzáadjuk a tojássárgához. Folyamatos keverés közben beleszórjuk a keményítővel elkevert lisztet. Egy egyneműsödött, viszonylag habos masszát kapunk. Evőkanálnyi pogácsákat teszünk egy kilisztezett, kivajazott tepsibe, és 180-190 °C-os előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütjük. Nem kell keménynek lennie, egy könnyű, szivacsos állományú omlettet kapunk. A töltelékhez veszünk 50 dkg málnát, amit 8 dkg cukorral és 5 g zselatinnal felfőzünk, majd lehűtjük (érdemes mélyhűtőbe tenni). A tejszínhabot felverjük, hozzáadjuk a zselatin fixet és a habfixálót, és összekeverjük a málnával.

Egy omlettlapra kb. 7-8 dkg málnahabot nyomunk, melynek oldalát díszíthetjük egész málnaszemekkel, majd rátesszük a tetejét. Nyáron friss eperrel is elkészíthetjük, de friss málnából nem ajánlott, csak azonnali fogyasztásra.

Megjegyzés:

Nagyon friss, finom, könnyű. Könnyű elkészíteni!

 

Málnahabos torta vagy Charlotte

Hozzávalók a tésztához: 26 cm-es tortaformába: 6 tojás, 2 zacsi vaníliás cukor, 4 ek cukor, 6 ek liszt, 1 ek sütőpor

Hozzávalók a málnahabhoz: 90 dkg mirelit málna, 17 dkg cukor, 1 dkg zselatin, 1 l habtejszín, 3 csomag Dr. Oetker zselatin fix, 2 tasak habfixáló, 3 tasak tortazselé

Hozzávalók charlottehoz: baracklekvár, 2,5 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg durvára darált mogyoró

 

Elkészítés:

6 tojássárgáját 1 zacskó vanilliás cukorral habosra keverünk. A tojásfehérjéhez 1 ek vizet, 1 zacsi vaníliás cukrot és 4 ek cukrot adunk. A tojásfehérjét habverővel felverjük. A sütőt melegítsük elő 150 oC-ra. Hozzáadjuk lassanként és felváltva a sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérje habját. Mindig alaposan vigyázzunk arra, hogy ne törjük össze a habot, de mindig alaposan keverjük össze a tojássárgával. Egyszerre csak egy evőkanálnyi fehérje habot adjunk a tojássárgához. A fehérje habját tegyük a sárgája habjához, és ne fordítva! A tortaformát kenjük ki vajjal, és tegyük bele a habot.

A tortaformát tegyük a sütőbe. Körülbelül 30 percig sütjük, és az első húsz percben egyszer sem nyitjuk ki a sütőt. Ekkor ha megütögetjük a tetejét, akkor szivacsos a hangja. Levesszük a sütő hőmérsékletét 135 oC-ra. A tésztát még 30 percig szárítjuk. Ezután már nem lesz szivacsok a hangja. Ekkor vehetjük ki a sütőből.

A töltelékhez veszünk 30 dkg málnát, amit 12 dkg cukorral és 1 dkg zselatinnal felfőzünk, majd lehűtjük (érdemes mélyhűtőbe tenni). A tejszínhabot felverjük, hozzáadjuk a zselatin fixet és a habfixálót, és összekeverjük a teljesen kihűlt málnával.

A piskótát félbe vágjuk, és az alsó lapot használjuk fel, mivel annak biztos, hogy szép vízszintes a teteje. Vékonyan megkenjük a tortahabbal, csak annyira, hogy ne látszódjon a piskótatészta. Visszatesszük a tortakarikába, és telerakjuk málnával. 6 dl vizet felfőzünk 5 dkg cukorral és a tortazselével. Az egészet ráöntjük a málnákra és betesszük a hűtőszekrénybe.

A maradék málnát is belekeverjük a habba. 520 g habot félreteszünk a díszítésre, a többit rákenjük a piskóta felső lapjára. Rátesszük a málnás tortalapot, és kidíszítjük a tortát. Tortanyomóval vízszintes csíkokat húzunk a torta oldalára, és a torta szélét habnyomóval kidíszítjük.

 

Megjegyzés:

A charlottehoz lapos tepsiben sütjük ki a piskótát. A tepsi aljára tegyünk pontosan körbe vágott zsírpapírt. A piskótát még melegen feltekerjük, majd amikor kihűlt megtöltjük baracklekvárral. Folpackal kibélelünk egy üvegtálat, a piskótát vékony szeletekre vágjuk, és belerendezzük a piskótákat. Mindig a tálban szállítsuk, és csak a helyszínen borítsuk ki a tortát. Ha kiborítottuk egy ecsettel a baracklekvárt egyengessük el a torta tetején, ha még szükséges használjunk fel több lekvárt. Ha a lekvár nem elég folyós, akkor forrósítsuk fel.

A mogyorót durvára daráljuk, és ezzel szórjuk be a torta oldalát.

A habot csak akkor készítsük el, ha már kibéleltük a tálka oldalát piskótával. Így a hab a tálban fog megzselésedni, és jobban összeáll a süti!

A linzer tésztához valókat gyorsan összedolgozzuk, és vékony lapot sütünk belőle, és ezt tesszük a málnabomba aljára.