Eszterházy torta

Hozzávalók tészta (Dunszt):

10 tojásfehérje, 30 dkg porcukor, 33 dkg dió (darált), 10 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj

Hozzávalók krém:

5 g zselatin por, 0,5 dl víz, 2,5 dl  tej 2.8%, 1 csom. vaníliás cukor, 10 db tojássárgája, 12 dkg cukor, 30 dkg vaj, 5 dkg dió (darált), 5 cl konyak

Hozzávalók teteje:

30 dkg fondan (ennél biztosan nem kell több), 20 ml víz, 5 dkg étcsoki (ennél biztosan nem kell több), baracklekvár, durvára darált dió

 

 

Elkészítés:

Eszterházy torta tésztája:

10 tojásfehérjét habbá verünk, hozzáadunk a habverés végén 30 dkg cukrot apránként, majd beleforgatunk 33 dkg darált diót, a lisztet, és végén az olvasztott vajat. 5 kerek lapot kenünk belőle, és 210 oC-os sütőben kisütjük (10 perc).

Eszterházy torta krémje:

0,5 dkg zselatinport megduzzasztunk 0,5 dl hideg vízben. 2,5 dl tejet egy csomag vaníliás cukorral felforralunk. 5 tojássárgáját 12 dkg cukorral kikeverünk, majd a forrásban lévő tejbe öntjük. Gyorsan keverve felforraljuk, és hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ha kihűlt ez a massza olyan lesz, mint egy nagyon sűrű palacsintatészta. Kikeverjük 30 dkg vajjal, 5 dkg darált dióval és 0,5 dl konyakkal.

Eszterházy torta töltése:

Az Eszterházy lapokat megspricceljük egy kis konyakkal, majd beletöltjük a krém 80%-át. Körbehúzzuk krémmel, de a tetejét nem! A tetejét nagyon vékonyan lekenjük felforralt, átpaszírozott baracklekvárral.

Eszterházy torta fondan bevonata:

Egy kicsi fondant eldolgozzuk a vízzel, utána a vizes masszát hozzádolgozzuk a többi fondanhoz. Végig szobahőmérsékleten dolgozunk, nem kell melegíteni. Ha a fondant melegen tesszük a torta tetejére, akkor megolvasztja a krémet, és a krém kifolyik a torából. A fondannak olyan állagúnak kell lenni, hogy szobahőmérsékleten éppen kenhető legyen a torta tetejére. Majd a hűtőben kifagy. Az olvasztott csokoládét fecskendező zsákba töltjük. Ne tegyünk sokat a zsákba, mert a zsák tetején ki fog folyni a csoki! A legkisebb lukú fém kinyomóval 2 cm-es távolságra felspricceljük a tortára a jellegzetes mintát. A még meg nem kötött fondanba késsel fel és lefele húzva kialakítjuk az Eszterházy torta jellegzetes rácsos motívumát. Mindig a közepéről indulva, kifelé húzzuk ki a csokimintát, befelé sose húzunk!

Az oldalát bevonjuk a durvára darált dióval.

 

Megjegyzés:

Az Eszterházy torta egyik legismertebb klasszikus magyar torta, sütemény. Ausztriában indult hódító útjára az Eszterházy grófról elnevezett torta. Sokan helytelenül írják pl. Esterházy, Esterházi illetve Eszterházi néven. A szakkönyvek szerint 2 fajta krémmel is tölthető, az egyik vajkrémes (az eredeti) a másik tejszínes (a modern). Jellegzetesen több diós tészta és diós krém rétegből áll, a tetején fondan bevonattal. Az itt található változat az eredeti, tehát a vajkrémes változat receptje.