Geszternyés szelet

Hozzávalók piskóta:

20 dkg durvára darált keksz, 20 dkg durvára darált dió, 10 dkg habosra kevert vaj, 5 dkg porcukor, megybefőtt leve

Hozzávalók krém:

2 dl tej, 2+2 dl tejszín, 6 tojássárga, 6 dkg kristálycukor, 6 dkg porcukor, ½ rúd vanília, 12 g kukoricakeményítő, 10 g zselatin, 30 dkg gesztenyepűré

Hozzávalók teteje:

200 g étcsoki, 2 dl tejszín, 20 g glükóz szirup

 

Elkészítés:

2 dl tejszín a hűtőszekrénybe teszünk.

A tésztához valókat összekeverjük, kókuszgolyó jellegű masszát kell kapnunk. A gyümölcstorta formát kivajazzuk, és belenyomogatjuk a tészta masszát.

A krémhez a tojássárgákat összekeverjük a porcukorral a keményítővel és egy kis tejjel. A maradék tejet és tejszínt beleöntjük egy lábasba, hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat és felforraljuk. Beleszórjuk a zselatin és elkeverjük. A kristálycukorból karamellt készítünk és ráöntjük a forró tejszínt. Jól összekeverjük, és hozzáadjuk a tojássárgákat, és jól összekeverjük, hogy ne legyen csomós. Folyamatosan kevergetve besűrítjük. Nem kell gőz fölött csinálni, de nagyon körültekintően kell eljárni. A tojásmassza hőmérséklete nem mehet 85 oC fölé, mert akkor rántottát kapunk. Inkább többször húzzuk le a tűzről, és nagyon vigyázzunk arra, hogy ne ragadjon le a serpenyő aljára!

A tejszínt felverő lábast és a 2 dl tejszínt betesszük a mélyhűtőbe, kb 10 percre.

Ha kész hozzáadjuk a gesztenyemasszát. Nem kell kiolvasztani, legalább hamarabb lehűl a tojáskrém. Turmixgéppel eldolgozzuk. Megvárjuk, amíg a krém 15 oC-ra hűl.

Ekkor felverjük a tejszínhabot, és beleforgatjuk a masszába, majd rásimítjuk a kekszalapra. Hűtőbe tesszük a félkész sütit.

Az étcsokit a glükóz sziruppal a mikróban felmelegítjük. A tejszínt felforraljuk, és összekeverjük az olvasztott csokival. Megvárjuk, amíg a csoki 30 oC – 50 oC közötti hőmérsékletű lesz, és rásimítjuk a tortára. Hűtőbe tesszük.