Méteres kalács

Hozzávalók:

Eszközök: őzgerinc forma

Tésztához: 4 tojás, 260 g porcukor, 10 ek olaj, 260 g finomliszt, 3 g sűtőpor, 1 ek kakaópor, zsír, liszt őzgerincforma kikenéséhez

Töltelékhez: 40 g étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, (vagy két csomag vaníliás pudingpor), 500 ml tej, 250 g vaj, 150 g porcukor, 3 ek rum

Tetejére: 200 g csoki, 50 g vaj

 

Elkészítés:

Tészta: Tojásokat szétválasztjuk, sárgájukat porcukorral kikeverjük, hozzáadunk 8 ek vizet és 10 ek olajat. Összekeverjük, és hozzáadjuk az átszitált, sütőporral kevert lisztet, majd a tojásfehérjék felvert habját. Tésztát osszuk pontosan két részre, mérleget használjunk, hogy pont ugyanolyan magas legyen minkét tészta. Egyikbe keverjük bele a kakaóport. Mindkét piskótát süssük őzgerincformában. A piskótatésztát kenjük fel az őzgerinc forma falára, hogy a kisült tészte ne legyen púpos. Sütési idő: 30 perc 180 oC-s előmelegített sütőben.

5 dl tejben készre főzzük a vaníliás pudingport. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és hozzákeverjük a rumot. Amikor kihűlt a krém összekeverjük a kikevert vajjal.

A kisült tésztákat felszeleteljük, ahogy egy kenyeret szokás. Egy kis tölteléket hagyjuk a süti bevonására, a kihűlt szeleteket kenjük meg töltelékkel, mint a vajas kenyeret. Ezek után felváltva tegyük egymás mellé a barna és fehér szeleteket. Nagyon vékonyan vonjuk be a sütit a krémmel.

A csokit és a vajat mikróban olvasszuk meg, ne melegítsük 40 oC fölé. Vonjuk be vele a sütit. Tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon a bevonat.

 

A kész sütit ferdén vágjuk fel, hogy vegyes csíkozású legyen a sütemény.

 

 

Megjegyzés:

Nagyon-nagyon finom!

 

http://www.microse.hu/drupal/sites/default/files/M%C3%A9teres%20kal%C3%A1cs%20001%20honlapra.jpg