Bejgli

 

Bejgli (diós és mákos, ízenként egy rúd, összesen két nagy rúd, vagy négy kicsi rúd 600 g/rúd)

 

 

Hozzávalók tészta:

50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 dkg főtt áttört burgonya tisztán mérve, 1 egész tojás, 4 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só

 

Hozzávalók diótöltelék:

200 g dió, 150 g procukor, ½ dl, kisujjnyi vaníliarúd v. 20 g vaníliás cukor, 50 g rumban megáztatott, lecsepegtetett mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 db alma reszelve, 1-2 ek méz, 50 g kandírozott ananász és papayakocka

 

Hozzávalók máktöltelék:

200 g darált mák, 170 g porcukor, 1 citrom leve és reszelt héja, kb. ½ dl, 50 g rumban áztatott, lecsepegtetett mazsola, 1 db alma reszelve, 2 ek baracklekvár, 2 ek méz, 2 ek búzadara

 

 

Elkészítés:

Tészta: langyos tejfölben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztőt, a sót, a tojásokat, simára kidolgozzuk (kb. 10-15 perc). Fél órán keresztül pihentetem, de az sem baj, ha egy egész éjszakán keresztül.

Töltelék: a tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot, elkeverjük az egyes töltelékfajtánál felsorolt hozzávalókkal. Ha a töltelék túl lágy szétreped a bejgli. Kihűtjük, megkenjük vele a tésztalapokat (a széleken kihagyunk 2-3 cm-t), a hosszabbik oldalán kezdve lazán!! Feltekerjük. Kivajazott, lisztezett sütőlapra fektetjük, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk, tetejét megkenjük tojás-sárgával. Langyos helyen egy órát pihentetjük – amíg a tojás-sárga megszikkad -, finoman megkenjük a tojásfehérjével, további fél órát pihentetjük, amíg az is megszikkad. A tekercseket hústűvel mélyen megszurkáljuk – különben könnyen szétrepednek – előmelegített sütőben közepes tűznél (180 oC, légkeveréses) aranybarnára sütjük (30 – 40 perc). Csak az alsó gázt kapcsoljuk be, hogy ne égjen meg a teteje. Ha túlsütjük iszonyú kőkemény lesz. A kétszeri kenéstől szép márványos lesz a teteje; a sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

 

Megjegyzés:

Két embernek két rúd elég karácsonyra (29-n fogyott el). A többit ajándékba lehet adni.

Jól fagyasztható, sokáig eláll. Amíg ki nem szárad vagy meg nem penészedik, addig jó.