Zserbó szelet
Hozzávalók egész sütőt kitöltő tepsibe – három lapos:
Hozzávalók tészta:
45 dkg liszt, 1 egész tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, csipetnyi sütőpor, csipetnyi só
Hozzávalók töltelék: 800 g barackdzsem, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor (Ha lekvárt használunk, akkor eláztatja a tésztát, egy kis búzadarával szórjuk meg ilyenkor a lapokat a lekvár rákenése után.)
Hozzávalók bevonat: 20 dkg porcukor, 6 dkg kakaópor, 6 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a cukrot, a tojást, a sót és a sütőport, a megkelt élesztőt, és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre (307 g) osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35×25 cm nagyságú sütőlemez méretére, a tészta szépen töltse ki az egész tepsit. Úgy töltsük meg a süteményt, hogy a teteje mindig vízszintes legyen. Különben a csoki máz nem lesz egyenlő vastagságú. Az alsó lapot meghintjük búzadarával, dzsemmel megkenjük (ha nem folyik eléggé, akkor forrósítsuk meg), és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének negyedével (22,5 dkg). Ráhelyezzük a következő lapot, megszurkáljuk, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot, és a második tepsit is ugyanígy elkészítjük. Megszurkáljuk, és rendes hőmérsékleten egy órán át kelesztjük a tésztát. Előmelegített, 170 oC-os, légkeveréses sütőben 50 percig sütjük. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, és csoki mázzal vonjuk be. Megvárjuk, amíg kihűl a zserbó, ha a meleg zserbót csokizzuk, akkor a krém lefolyik az oldalára. A mázhoz a kakaóport és a porcukrot összekeverjük nagyon kevés vízzel, úgy hogy elég nagy viszkozitású legyen, elég, ha csak a tűzön olvad egybe, és felforrósítjuk. Amikor kész beledobjuk a vajat, és megvárjuk, amíg elolvad benne. A vajjal együtt is felmelegítjük a mázat, ha nem akkor a vaj kiválik a sütit tetejére, és ronda lesz. Ezzel vonjuk be a zserbó tetejét. Evőkanállal adagoljuk a tésztára a csoki mázat, hogy ne folyjék le a szélén. Ha kihűl, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.
Megjegyzés:
A lekvár ne legyen folyós, mert akkor eláztatja a tésztát.