Tiramisu
Hozzávalók:
4 nagyon friss tojás, 3 cs vaníliás cukor, 3 ek cukor, 50 dkg mascarpone (natúr tejszínes krémsajt), 1-2 ek (Grand Marnier likőr a legjobb) martini vagy konyak, kb 40 db babapiskóta, a piskóta áztatásához: 3 dl erős feketekávé, 7-8 ek kristálycukor, egy kupica amarettó likőr
A tetejére: 2-3 ek kakaópor.
Elkészítés:
A mascarponenak legalább három órán át a hűtőben kell lennie, hogy jó hideg, felverhető legyen.
A babapiskóta áztatásához a cukrot a még forró kávéba keverjük, hogy jól felolvadjon. A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, kihabosítjuk, majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A kihűlt kávéhoz adjuk az amarettó likőrt. A piskóták felét egy külön tálban meglocsoljuk a kávé felével, és egy rétegben az üvegtálba rakosgatjuk. A fele krémet egyenletesen rákenjük. Ugyanígy teszünk a piskóták másik felével. A többi krémet is rákenjük, végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb. fél órán át állni hagyjuk.
Megjegyzés:
Fontos, hogy a sajtkrém hideg legyen, csak így lesz kemény a krém. (Ha mégis lágyra sikerülne, akkor egy evőkanálnyi zselatint oldjunk fel egy deci vízben és keverjük a krémhez.)
Magában is tálalhatjuk, de adhatunk mellé vaníliasodót vagy gyümölcssalátát is.
A rumot rumaromával is helyettesíthetjük.
Elkészítési idő: 30 perc