Fekete erdő torta

Hozzávalók piskóta (26cm tortaforma):

8 tojás, 2 ek hideg víz, 15 dkg porcukor, 10 evőkanál liszt (80 g), 1 csomag sütőpor, 3 ek kakaópor (23 g)

Hozzávalók meggyszósz:

300 g magozott meggy, 3 dl víz vagy egy üveg meggybefőtt és 3 dl meggylé, fahéj 1 kk (3 g), ½ citrom leve, 6 ek cukor, 2 tasak tortazselé (24 g), 2 cl amaretto likőr

Hozzávalók töltelék:

3 tasak habfixáló (30 g), 5 dl tejszín, 1 l hulala, (vagy 1 l tejszín és 5 dl hulala), 1 ek kakaópor, 80 g csokireszelék, 2 tasak dr Oetker zselatin fix, 16 db kandírozott cseresznye

 

Diabetikus

Hozzávalók piskóta:

8 tojás, 3 zacsi vaníliás cukor fruktózból, 5 ek fruktóz, 8 ek liszt, 2 ek kakaópor, 1 ek sütőpor (12 g)

Hozzávalók meggyszósz:

300 g magozott meggy, fahéj 1 kk (3 g), ½ citrom leve, 6 ek fruktóz, 2 tasak tortazselé (24 g), 3 dl víz, 2 cl amaretto likőr

Hozzávalók töltelék:

3 tasak habfixáló (30 g), 2 dl tejszín, 7 dl cukormentes hulala (Auchanban és Corában kapható csak 1 l-es kiszerelésben), 50 g fruktóz, 1 ek kakaópor, 80 g diabetkus csokireszelék, 2 tasak dr Oetker zselatin fix

 

Elkészítés:

A tejszínnek és a hulalának minimum 3 órát a hűtőben (vagy 15 percig mélyhűtőben) kell lennie!

Válasszuk szét a tojásokat, a sárgájához adjuk a cukrot és verjük géppel fehéredésig. A 2 evőkanál vizet is ebbe tegyük, majd egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaóport. A tojásfehérjét is felverjük. A tojássárgás cukros keverékhez fokozatosan és felváltva adjuk az elkevert lisztet, és a nagyon keményre felvert tojáshabot, amíg el nem fogynak. Óvatosan és lassan keverjük, nehogy összetörjük a fehérjét.

Majd a teflonos tortaformát vajazzuk, lisztezzük ki, öntsük bele a masszát. Hogy ne legyen púpos a teteje körben szépen, egy kanállal simítsuk rá a tésztát a formára. Süssük meg (légkeveréses sütőben) – 8 tojásos 70 perc 170 oC-n. Akkor jó, ha megütögetve már nem szivacsos a hangja. Sose esik össze. Ha kivéve mégis púpos, akkor fejjel lefelé fordítva hűtsük ki.

A meggy felét leturmixoljuk. A meggyszószhoz valókat a likőr kivételével összekeverjük, felforraljuk, egy percig forraljuk, utána félretesszük, hozzáadjuk a likőrt, és hagyjuk kihűlni és megszilárdulni. Tegyük be 15 percre a mélyhűtőbe, akkor pont kész lesz, mire felverjük a tejszínt.

A tejszínt a habfixálóval együtt felverjük. Vigyázat, nem szabad túl sokáig verni, mert vajat csinálunk belőle! Kiveszünk belőle 200 g-t, és 1 ek kakaóport keverünk hozzá.

A piskótát három lapra vágjuk. Az első lap szélét körbetesszük fehér tejszínhabbal. Belülre tesszük a fele meggyzselét, a fele kakaós tejszínhabot, és kitöltésnek egy csomó fehér tejszínhabot. Így teszünk a következő lappal is. A tortát kívülről fehér tejszínhabbal vonjuk be, tetejét habrózsákkal és kandírozott cseresznyével díszítjük. Az oldalára és a tetejére is tehetünk csokiforgácsot.

Megjegyzés:

A piskóta súlya 550 g – 600 g lesz, a kész torta súlya 2 kg