Lúdláb

Hozzávalók:
Tésztához (26 cm tortaformába): 4 tojás, 1 evőkanál hideg víz, 7 dkg porcukor, 5 ek liszt (40 g), 0,5 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaópor (11 g)
Tésztához (26cm tortaforma, a kész piskótát kettévágjuk, és két lúdláb tortához elég):
8 tojás, 2 evőkanál hideg víz, 15 dkg porcukor, 10 evőkanál liszt (80 g), 1 csomag sütőpor, 3evőkanál kakaópor (23 g)
Csokikrémhez (párizsi): 25 dkg cukor, 24-45 (?) dkg vaj, 10 dkg kakaópor, 6-7 dl tejszín, amaerettó likőr, 1 üveg meggybefőtt
Díszítéshez: 100 g csokoládé, 50 g vaj, 1 csepp étolaj
 
Elkészítés:
A krémhez a vajat vegyük ki a hűtőből!
Válasszuk szét a tojásokat, a sárgájához adjuk a cukrot és verjük géppel fehéredésig. A 2 evőkanál vizet is ebbe tegyük, majd egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaóport. A tojásfehérjét is felverjük. A tojássárgás cukros keverékhez adjuk az elkevert lisztet, a nagyon keményre felvert tojáshabot, fokozatosan és felváltva amíg el nem fogy. Óvatosan és lassan keverjük, nehogy összetörjük a fehérjét.
Majd a teflonos tortaformát vajazzuk, lisztezzük ki, öntsük bele a masszát és süssük meg (légkeveréses sütőben). 45 perc 170 oC-n. Sose esik össze.
Piskóta összaállítása 40 perc.
Csokikrém (párizsi): A cukrot a tejszínnel pár percig főzzük, majd hozzáöntjük a kakaóport és a vaj egyharmadát. Nagyon alaposan kikeverjük, ügyelve hogy ne maradjon benne csomó. Öntsük műanyag tálba és tegyük mélyhűtőbe. Körülbelül 1,5 óra alatt kihűl. A vaj kétharmadát kihabosítjuk. Ha kihűlt a krém, hozzáadjuk a likőrt és a kihabosított vajat, majd együtt habosra keverjük. A tejszínhabverőt használjuk, ne a vajhabverőt! Rákenünk egy kevés krémet a piskótára, rászórjuk a meggyet, és utána a többi krémet. Díszítéshez 200 g krémet félreteszünk.
A csokoládét a vajjal és az étolajjal együtt nagyon lassan felolvasztjuk, bevonjuk vele a tortát. Megvárjuk míg kihűl, és utána díszíthetjük a tortát.