Keksz
 

 

 

 

Keksz 1 – csokidarabos, diós

 

 

Hozzávalók tészta (gyúrt omlós tészta):

(Édes, magában) 40-45 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 34 dkg porcukor, 10 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg darált/durvára vágott dió, 1-2 tojás, ½ teáskanál sütőpor, vagy 2 dkg gyöngyszalalkáli

VAGY Sárga linzi tészta (gyúrt omlós)

 (Nem annyira édes, lekvározáshoz, csokizáshoz) 60 dkg finomliszt, 40 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 10 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg darált/durvára vágott dió, 1-2 tojás, ½ teáskanál sütőpor, vagy 2 dkg gyöngyszalalkáli

 

Elkészítés:

A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel. Először a cukrot keverjük hozzá, majd az összes többit gyúrjuk hozzá. Minimum fél órát kell várni a tésztával. Egy éjszakára hűtőbe tehetjük. Három tepsinyi lesz belőle, azokat kivajazzuk, kilisztezzük. Golyócskákat formázunk belőle, és előmelegített sütőben (180 oC) kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha túl sokáig sütjük kiszárad.

 

Pathé

 

 

Hozzávalók tészta (kevert omlós tészta):

Vaníliás pathé: 40 dkg melegített finomliszt, 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 1-2 tojássárga, 7,5 g citromhéj, 10 g vaníliás cukor

Kakaós pathé: 37 dkg melegített finomliszt, 4 dkg kakaópor, 34 dkg vaj, 13 dkg porcukor

Gesztenyés: 25 dkg gesztenyemassza, 8 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg liszt (porcukor esetleg, mert elfolyt a gesztenyés pathé)

 

Elkészítés:

Habverővel a vaja és a cukrot habosra kavarjuk, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Majd a liszttel elkevert többi hozzávalót. Gyorsan kell felhasználni, mert állásában keményedik és nem lehet a habnyomón könnyen kinyomni. Habzsákból tiszta tepsire nyomjuk, nem kell zsírozni, lisztezni, nem kell sütőpapír. 170 oC-n 15 perc alatt kész.