Diócska ![]() Hozzávalók tészta: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg (darált) dió, 10 dkg porcukor, 2 ek kakaópor, 2 cs vaníliás cukor Hozzávalók töltelék: 16 dkg puha vaj, 20 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 dkg darált dió, 1 evőkanál rum (ez elhagyható), 3 ek sárgabarack lekvár vagy 3 ek kakaópor (ez elhagyható) 5 dkg porcukor a hempergetéshez
Olyan sütőforma, amely dióalakú. 52 db forma bőven elég. Elkészítés: A formákat kivajazzuk, kilisztezzük. Először a vajat és a cukrot keverjük fehéredésig, majd a többi hozzávalót is beledolgozzuk. Az elkészült tésztát öt egyenlő nagyságú gombócra választjuk. Az öt nagy gombócot újabb öt kicsi gombóccá válasszuk szét, lesz 25 db gombóc. A kis gombócokat 3 vagy 4 vagy 5 egyenlő részre szedjük, és a formába tesszük. 3 gombóc – 75 db fél dió – nagy diócska, 4 gombóc – 100 db fél dió – kis diócska, 5 gombóc – 125 db fél dió – esküvői méret. Amíg sülnek a diócskák (előmelegített, légkeveréses sütőben, 180 fokon, kb. 25-30 perc) addig kikeverjük robotgéppel a krémet (jó habosra). Amikor a diócskák kihűltek, akkor a fenti krémmel összeragasztjuk őket és porcukorba hempergetjük.
Megjegyzés: Nekem teflonos formácskáim vannak, de így is kivajazom, mert beleragad a tészta. Mondjuk nekem kicsi berozsdásodtak a formák. A mosogatógép nem mossa el a formákat, felesleges betenni őket. Nagyon alaposan szárogassuk meg őket, hogy be ne rozsdásodjanak. Egy picit lehet, hogy macerásnak tűnik, de megéri, mert nagyon finom. |