Túrós béles
 

Hozzávalók tészta:

40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 ek tejföl, 2 tojássárga, egy késhegynyi sütőpor, csipet só

Hozzávalók töltelék:

1 kg friss tehéntúró, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás, tésztából maradt 2 tojásfehérje, 5 dkg vaj, 10 dkg apró szemű mazsola, 1-2 ek dara, ½ citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók citrommáz:

30 dkg porcukor, 1 citrom leve, pár kanál víz, 2 dkg olvasztott vaj

 

 

Elkészítés:

A tésztához való anyagokból linzeralapot készítünk, 2 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk. Az alsó lapot valamivel nagyobbra készítjük, hogy a tepsi széleit is kibélelhessük. Az alsó lapot meghintjük búzadarával.

A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, a tojássárgákat, egy csomag vaníliás cukrot, kevés reszelt citromhéjat, a megtisztított mazsolát, a cukrot és végül az 5 fehérje felvert habját. Ha a túrót túl nedvesnek találjuk, előbb ruhán keresztül kinyomkodjuk vagy több darát hintünk a tésztára, hogy a nedvességet felszívja.

A tésztát darával megszórjuk, rásimítjuk a tölteléket és ráfektetjük a felső lapot. Egyenletes tűznél világossárgája sütjük.

A citrommázat csak akkor készítsük el, ha már kisült a tészta. A cukrot a vízzel és a citromlével kikeverjük, hogy könnyen kenhető legyen. A végén hozzáadjuk a vajat is, és a tészta tetejére simítjuk. Ha a máz megszilárdult téglalap alakú, nem túl nagy szeletekre vágjuk.

 

Megjegyzés:

Eredeti recept: Horváth Ilona, nagyon-nagyon finom

http://www.microse.hu/drupal/sites/default/files/T%C3%BAr%C3%B3s%20b%C3%A9les%2012%20k.jpg