Hozzávalók tészta:
40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 ek tejföl, 2 tojássárga, egy késhegynyi sütőpor, csipet só
Hozzávalók töltelék:
1 kg friss tehéntúró, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás, tésztából maradt 2 tojásfehérje, 5 dkg vaj, 10 dkg apró szemű mazsola, 1-2 ek dara, ½ citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók citrommáz:
30 dkg porcukor, 1 citrom leve, pár kanál víz, 2 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A tésztához való anyagokból linzeralapot készítünk, 2 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk. Az alsó lapot valamivel nagyobbra készítjük, hogy a tepsi széleit is kibélelhessük. Az alsó lapot meghintjük búzadarával.
A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, a tojássárgákat, egy csomag vaníliás cukrot, kevés reszelt citromhéjat, a megtisztított mazsolát, a cukrot és végül az 5 fehérje felvert habját. Ha a túrót túl nedvesnek találjuk, előbb ruhán keresztül kinyomkodjuk vagy több darát hintünk a tésztára, hogy a nedvességet felszívja.
A tésztát darával megszórjuk, rásimítjuk a tölteléket és ráfektetjük a felső lapot. Egyenletes tűznél világossárgája sütjük.
A citrommázat csak akkor készítsük el, ha már kisült a tészta. A cukrot a vízzel és a citromlével kikeverjük, hogy könnyen kenhető legyen. A végén hozzáadjuk a vajat is, és a tészta tetejére simítjuk. Ha a máz megszilárdult téglalap alakú, nem túl nagy szeletekre vágjuk.
Megjegyzés:
Eredeti recept: Horváth Ilona, nagyon-nagyon finom