Mákos zserbó ![]() Hozzávalók: Hozzávalók tészta: 40 dkg liszt, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 8,5 dkg libazsír, 1/2 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só Hozzávalók töltelék: dkg barackdzsem, 15-30 dkg darált mák, 10-20 dkg porcukor, őrölt fahéj Hozzávalók bevonat: 20 dkg porcukor, 6 dkg kakaópor, 6 dkg vaj
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, és a sót és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35×25 cm nagyságú sütőlemez méretére, a tészta szépen töltse ki az egész tepsit. Úgy töltsük meg a süteményt, hogy a teteje mindig vízszintes legyen. Különben a csokimáz nem lesz egyenlő vastagságú. Az alsó lapot dzsemmel megkenjük (ha nem folyik eléggé, akkor forrósítsuk meg), és meghintjük a darált mák, fahéj és a porcukor keverékének felével. Ráhelyezzük a következő lapot, megszurkáljuk, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot, tetejét megszurkáljuk, és rendes hőmérsékleten egy órán át kelesztjük a tésztát. Előmelegített, 180 oC-os, légkeveréses sütőben 25 percig sütjük. Az alsó rácsra tesszük, hogy a teteje ne barnuljon meg túlságosan. A tetejének középbarnára kell sülnie. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, és csokimázzal vonjuk be. A mázhoz a kakaóport és a porcukrot összekeverjük kevés vízzel, úgy hogy elég nagy viszkozitású legyen, és felforrósítjuk. Amikor kész beledobjuk a vajat, és megvárjuk, amíg elolvad benne. A vajjal együtt is felmelegítjük a mázat, ha nem akkor a vaj kiválik a sütit tetejére, és ronda lesz. Ezzel vonjuk be a zserbó tetejét. Evőkanállal adagoljuk a tésztára a csokimázat, hogy ne folyjék le a szélén. Ha kihűl, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.
Megjegyzés: A lekvár ne legyen folyós, mert akkor eláztatja a tésztát. |