Piskóta

 
 

 

Hozzávalók:

6 tojás (M-es méret)

6 normál ek cukor vagy fruktóz (ez 12 dkg, vagy 2 zacsi vaníliás cukor és 4 ek cukor)

6 púpozott ek (rétes)liszt (12 dkg - kakaós piskóta 4 ek liszt és 2 ek kakaópor)

1 ek sütőpor

2 ek víz

 

Tojás mérete

 

Átlag héjjal

Átlag héj nélkül

10 tojás hány M-es tojásnak felel meg

S

53 g alatt

50

43

8,6

M

53-63 g

58

50

10

L

63-73 g

68

59

11,8

XL

73 g felett

75

65

13

1 tojásfehérje 38 g.

 

Elkészítés:

Egy M-es tojás mérete átlagban, héjjal együtt 58 g. Tehát ha 6 tojásos piskótát akarunk sütni, akkor a tojások súlyának héjjal kb. 348 g-nak kell lennie. Érdemes lemérni, mert, ha nagy tojásokat használunk, akkor nem lesz elég liszt a tésztában és sütés után össze fog esni.

Válasszuk szét a tojásokat, a sárgájához adjuk a cukrot és verjük géppel fehéredésig. A 2 evőkanál vizet is ebbe tegyük, majd. A teflonos tortaformát vajazzuk, lisztezzük ki. Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaóport. A tojásfehérjét is felverjük. A tojássárgás cukros keverékhez fokozatosan és felváltva (szitálva) adjuk az elkevert lisztet, és a nagyon keményre felvert tojáshabot, amíg el nem fogynak. Óvatosan és lassan keverjük, nehogy összetörjük a fehérjét. A liszt szitálásának két célja van, egyrészt az esetleges szennyeződések, lisztrögök eltávolítása, másrészt a liszt átlevegőztetése. Az átlevegőzött liszt vízfelvevő képessége jobb, és könnyebb a belőle készített tésztát lazítani.

Öntsük bele a masszát a tortaformákba. Hogy ne legyen púpos a teteje körben szépen egy kanállal simítsuk rá a tésztát a formára. Süssük meg 160 oC-os légkeveréses sütőben. Akkor jó, ha megütögetve már nem szivacsos a hangja. Sose esik össze. Akkor vegyük ki a tepsiből, amikor még forró, különben bevizesedik. Ha kivéve mégis púpos, akkor fejjel lefelé fordítva hűtsük ki.

Mennyi tojásos piskóta kell egy tortasütőben: 18 cm 5 tojás 45 perc, 6 tojás – magas  perc, 23 cm 8-9 tojás, 24 cm 8 tojás 50 perc 9 tojás perc, 10 tojás (60 perc, 6,5-7 cm magas), 26 cm 13 tojás (65 perc), 27 cm 13 tojás elég bele - 9 cm magas lesz a betöltött torta, ehhez 45 cm-re kell kinyújtani a marcipán bevonatot, ehhez kb. 1,5 kg marcipán kell,15 tojás – 45 perc, belefér 16 tojás is – így kb. 12 cm magas lesz a torta (90 perc) a 16 tojást még fel lehet verni egy üstben, 30 cm 18 tojás (85 perc)

 

Megjegyzés:

Összeállítás 45 perc, sütés 35 perc-55 perc

http://www.szamosmiklos.hu/cukrasztankonyv/?f=T%E9sztak%E9sz%EDt%E9s.+Laz%EDt%E1s

 

Diós vizes piskóta

 

Hozzávalók:

Tésztához: vizes, diós piskóta: (14 cm tortaformába: 1 egész tojás, 6 dkg cukor, 2 kanál víz, 5 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 1 dkg dió), (16 és18 cm tortaformába: 2 egész tojás, 13 dkg cukor, 5 kanál víz, 10 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 3 dkg dió), (20 és 22 cm tortaformába: 3 egész tojás, 18 dkg cukor, 7 kanál víz, 15 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 4 dkg dió), (24 cm tortaformába: 4 egész tojás, 25 dkg cukor, 10 kanál víz, 20 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 5 dkg dió) (26 cm tortaformába: 5 egész tojás, 30 dkg cukor, 13 kanál víz, 25 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 6-7 dkg dió), (28 és 30 cm tortaformába: 6 egész tojás, 38 dkg cukor, 15 kanál víz, 30 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 8 dkg dió), (32 cm tortaformába: 7 egész tojás, 44 dkg cukor, 18 kanál víz, 35 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 9 dkg dió), (34 cm tortaformába: 8 egész tojás, 50 dkg cukor, 20 kanál víz, 40 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 10 dkg dió),

Tészta: A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a darált diót és a vizet (három részletben). Utána a szódabikarbónával elkevert lisztet apránként hozzászitáljuk, habverővel alaposan kikeverjük, és a tojások habját három részletben könnyedén hozzákeverjük. Mindig a fehérjét adjuk a sárgájához, és nem fordítva. A fehérjét jól összedolgozzuk a sárgájával, különben a sárgája leszáll a piskóta aljára, és sült tojásunk lesz nem piskótánk! Kizsírozott tortaformába öntjük, ezután 170 oC-on 35 perc alatt világosbarnára sütjük a piskótát.