Dédi süti
 

Dédi süti

 

 

Hozzávalók tészta (mézes tészta):

90 dkg finomliszt, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg olvasztott méz, 20 dkg vaj, 3 dl langyos tej, 1 ek őrölt fahéj, ½ ek gyömbér, 1 ek szódabikarbóna, (1 ek szegfűszeg)

Hozzávalók mázhoz:

30 dkg cukor, 10 g vaníliás cukor, 1 dl víz, 1 tojásfehérje (elhagyható)

 

 

Elkészítés:

A vajat, a mézet, a cukrot, a fűszereket kis lángon felmelegítjük, jól összekeverjük, a tejet beleöntjük és hűlni hagyjuk. A szódabikarbónát a lisztbe keverjük, majd a tejes masszával tésztát gyúrunk belőle. Minimum 16 órán át kell pihentetni a tésztát. Körülbelül egy napra a hűtőszekrénybe tesszük.

Lisztes deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk és éles késsel figurákat vágunk ki belőle. (Ebből a tésztából készülhetnek a mézeskalácsházak és a nagyobb figurák.)

Előmelegített sütőben (160 oC 9 perc) világosbarnára sütjük és még melegen tojással megkenjük.

Ha marad tészta, nyugodtan a mélyhűtőbe rakhatjuk, akár fél évig is eláll.

Töltés: sütés előtt habzsákkal vagy két réteg közé betenni a lekvárt.

A cukrot a vízzel felforraljuk, belekeverhetjük egy tojásfehérje keményre vert habját.

 

Megjegyzés: