Vigyázat: A tésztát egy éjjelen át pihentetni kell!
Hozzávalók:
Hozzávalók tészta:
50 dkg rétesliszt, 20 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, 1 ek porcukor, csipetnyi só
Hozzávalók krém:
30 dkg kemény gyümölcsíz vagy 2-3 dl cukros tejszínben főtt 35 dkg darált dió
Hozzávalók tetejére:
Vaníliás porcukor
Elkészítés:
Kézzel habosra keverjük a zsírt (kell a kéz melege, hogy megolvadjon a zsír, géppel nem jó), majd belemorzsoljuk az élesztőt. A liszttel a tejföllel a cukorral meg a csipetnyi sóval összedolgozzuk, és egy éjjelen át a hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap késfok vastagságúra nyújtva, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, és kemény gyümölcsízzel vagy a dióval megtöltve félbehajtjuk. Sütőlemezre egymás mellé fektetjük és előmelegített, légkeveréses sütőben, erős lángon (200 oC) aranysárgára sütjük. Azon forrón porukorba forgatjuk.
Megjegyzés:
Sokáig frissen eláll.