Grillázstorta
 

Hozzávalók:
Tésztához: vizes, diós piskóta: 26 cm tortaformába: 5 egész tojás, 30 dkg cukor, 13 kanál víz, 25 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 6-7 dkg dió
Grillázskrémhez: 24 cm-es piskótához: 2 egész tojás, 3-4 tojássárgája, 40 dkg+ 1 ek cukor, 40 dkg vaj, 15-18 dkg dió, vanília, 1 tk kakaópor. 26 cm-es piskótához: 2 egész tojás, 4 tojássárgája, 50 dkg+1 ek cukor, 50 dkg vaj, 20-23 dkg dió, vanília, 1 tk kakaópor
Díszítéshez: marcipánvirág vagy franciadrazsé vagy kandírozott dió.
 
Elkészítés:
Tészta: A tojás-sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a darált diót és a vizet (három részletben). Utána a szódabikarbónával elkevert lisztet apránként hozzászitáljuk, habverővel alaposan kikeverjük, és a tojások habját három részletben könnyedén hozzákeverjük. Mindig a fehérjét adjuk a sárgájához, és nem fordítva. A fehérjét jól összedolgozzuk a sárgájával, különben a sárgája leszáll a piskóta aljára, és sült tojásunk lesz nem piskótánk! Kizsírozott tortaformába öntjük, ezután 170 oC-on 35 perc alatt világosbarnára sütjük a piskótát. A sütőt 135 oC-ra kikapcsoljuk, és még kb. 30 percig a sütőben hagyjuk.
Grillázskrém: Az egész tojásokat a sárgákkal együtt habüstben, gőz fölött 20 ill. 25 dkg cukorral, vaníliával sűrűre főzzük. Hűlni tesszük, mialatt a vajat habosra kavarjuk, amiből öt evőkanállal félreteszünk. A krémet hozzávegyítjük a felvert vajhoz. A félretett vajhoz hozzáadunk 1 ek cukrot, és hozzáadjuk a kakaóport. 20 ill. 25 dkg cukrot világossárgára pirítunk, hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük vele, utána rögtön vizezett deszkára kiborítjuk (ne legyen túlságosan vizes, mert túl lágy lesz a grillázs), s olajozott nyújtófával elnyújtjuk. Amikor megszilárdul (meg kell várni, amíg jól kihűl, különben nem tudjuk ledarálni). Egy késsel elválasztjuk a nyújtódeszkáról. 12 vagy 16 szép darabot (a piskóta nagyságától függően) félreteszünk, a többit elektromos darálón átdaráljuk, egyik részét a krémhez adjuk. A tortát megtöltjük és bevonjuk. A maradék darabos grillázzsal megszórjuk a torta tetejét és oldalait. A félretett kakaós krémmel rózsákat nyomunk a tortára és a darabos grillázsokat belenyomkodjuk.

http://www.microse.hu/drupal/sites/default/files/Grill%C3%A1zstorta%20061%20k.jpg

 

http://www.microse.hu/drupal/sites/default/files/Grill%C3%A1zstorta%20051%20k.jpg

 

http://www.microse.hu/drupal/sites/default/files/Grill%C3%A1zstorta%20021%20k.jpg