Hozzávalók tészta:
60 dkg liszt, 2 tojássárga, 1 pfandli só, 1 dl tejföl, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg juhtúró, 25 dkg olvasztott vaj, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kk cukor
Hozzávalók töltelék:
20+20 dkg reszelt sajt, 2 tojássárga
E
Sajtos pogácsa
Hozzávalók tészta:
40 dkg liszt, 2 pfandli só, 1 dl tejföl vagy tejszín, 25 dkg puha vaj, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kk cukor, 1 tojássárga, 1 tojás (vagy tojásfehérje)
Hozzávalók töltelék:
20+20 dkg reszelt sajt, 2 tojássárga
Elkészítés:
A langyos tejet cukorral, élesztővel és egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. Ha tartósat akarunk, ami sokáig puha marad, akkor tejszínt használjunk tejföl helyett, és minél több tojás-sárgát, akár négy is mehet bele. Egy edényben minden hozzávalót jól meggyúrunk, majd hozzáadjuk a kész élesztőt és még gyúrunk rajta. Ezek után fél órára meleg helyre tegyük kelni (30 oC). Ha megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastagra, kenjük meg tojásfehérjével (vagy tojással) szórjuk meg sajttal.
Kis pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a pogácsákat.
Vajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, majd előmelegített, légkeveréses sütőben 180 oC-n minimum 20 percig süssük. Ez egy tepsinyi adag.
Megjegyzés:
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók tészta:
60 dkg liszt, 2 tojássárga, 1 pfandli só, 1 dl tejföl, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg juhtúró, 25 dkg olvasztott vaj, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kk cukor
Hozzávalók töltelék:
20+20 dkg reszelt sajt, 2 tojássárga
Elkészítés:
A langyos tejet cukorral, élesztővel és két kiskanál liszttel felfuttatjuk. Egy edényben minden hozzávalót jól meggyúrunk, majd hozzáadjuk a kész élesztőt és még gyúrunk rajta. A só mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, de érdemes megkóstolni a tésztát. Ha sótlan, akkor nagyon rossz lesz a kész pogácsa.
Ezek után fél órára meleg helyre tegyük kelni (30 oC). Ha megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki, szórjuk meg sajttal, és tekerjük fel, mint egy rétest. Ha megvagyunk még egyszer nyújtsuk ki, legalább 1,5 cm-re, kenjük meg a tetejét tojássárgával, szórjuk meg sajttal, majd szaggassuk ki a pogácsákat.
Vajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, majd előmelegített, légkeveréses sütőben 180 oC-n minimum 20 percig süssük. Ez két tepsinyi adag.
Megjegyzés:
Amíg nem volt meg ez a receptem azt hittem csak a Daubnerben tudnak jó pogácsát sütni.
Eredeti recept
http://kiskonyham.blogspot.com/2010/04/turos-juhturos-pogacsa.html