Somlói galuska

Hozzávalók:

Hozzávalók tészta:

8 tojás, 6 ek porcukor, 4 ek rétesliszt, 2 ek (15 g) darált dió, 2 teáskanál kakaó, 6 g sütőpor

 

Hozzávalók krém:

4-6 ek rum, 13 dkg mazsola, 375 g baracklekvár, ½ l tej, 2 tojássárgája, 4 ek rétesliszt, 4 ek porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 22 dkg darált dióbél, 15 dkg kandírozott narancshéj, 2 dl tejszín

 

Hozzávalók öntet:

15 dkg kakaópor, 30 dkg porcukor, 420 ml víz

 

Elkészítés:

A mazsolát vízbe áztatjuk.

6 tojássárgáját 1 zacskó vaníliás cukorral habosra keverünk. Hozzáadjuk a sütőport és kanalanként a lisztet, majd a diót. Folyamatosan keverjük habverővel. 8 tojásfehérjéhez hozzáadunk 1 ek vizet és a porcukrot. A tojásfehérjét habverővel felverjük. Ezek után a tojássárgákhoz keverjük a tojásfehérjéket lassanként, kanalanként. Mindig alaposan keverjük össze a fehérjét a tojássárgával. Egyszerre csak egy evőkanálnyi fehérje habot adjunk a tojássárgához. A fehérje habját tegyük a sárgája habjához, és ne fordítva! A habot vegyük ketté, és a felébe tegyük bele a kakaóport.

A sütőt melegítsük elő 190 oC-ra. Két tortaformát kenjünk ki vajjal, és külön süssük meg a fehér és a barna habot. A tortaformát tegyük a sütőbe. Körülbelül 20 percig sütjük, és addig egyszer sem nyithatjuk ki a sütőt!

 

A töltelékhez a réteslisztet egy kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a rétesliszthez, alacsony lángon sűrű krémet főzünk. Ezt követően lehúzzuk a lángról, és hozzáadunk 10 dkg darált diót.

A csokiöntethez összekeverjük a kakaóport és az átszitált porcukrot, és annyi vízzel keverjük el, hogy folyós legyen.

Ha a lapok kihűltek szépen egymásra rétegezzük őket, az alábbiak szerint:

 

A lapokat rummal meglocsoljuk, megkenjük lekvárral és töltelékkel, leöntjük csokoládéöntettel, megszórjuk darált dióval, mazsolával és kandírozott narancshéjjal. Minden lappal így csinálunk. Ha elfogytak a hozzávalók a tetejére díszítésként mazsolát és diót teszünk.

Fagylaltkiszedővel adagoljuk a vendégeknek, ráöntünk egy jó adag csokoládéöntetet és tejszínhabot adunk hozzá.

 

 

Megjegyzés:

Nagyon-nagyon finom!

http://www.microse.hu/drupal/sites/default/files/K%20Soml%C3%B3i%2009.jpg