Elkészítés:
Tészta: A tojás-sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a darált diót és a vizet (három részletben). Utána a szódabikarbónával elkevert lisztet apránként hozzászitáljuk, habverővel alaposan kikeverjük, és a tojások habját három részletben könnyedén hozzákeverjük. Mindig a fehérjét adjuk a sárgájához, és nem fordítva. A fehérjét jól összedolgozzuk a sárgájával, különben a sárgája leszáll a piskóta aljára, és sült tojásunk lesz nem piskótánk! Kizsírozott tortaformába öntjük, ezután 170 oC-on 35 perc alatt világosbarnára sütjük a piskótát. A sütőt 135 oC-ra kikapcsoljuk, és még kb. 30 percig a sütőben hagyjuk.
Diókrém: A lisztet a vaníliával és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd a lisztes keverékhez adjuk. Ebből sűrű pépet főzünk, amit kavargatva kihűtünk. A vajat a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt pépet apránként hozzáadagoljuk, s azzal még jól elkeverjük. Hozzáadunk 25 dkg diót és a rumot, ezzel is jól elkeverjük.
A tortalapot három részre vágjuk és megtöltjük a krémmel. A tetejét is ezzel vonjuk be, majd megszórjuk a maradék dióval. Fél diószemekkel díszíthetjük.