Diótorta

Hozzávalók:

Tésztához: diós vizes piskóta

Diókrémhez: 26 cm-es piskótához: 1 l tej, 45 dkg porcukor, 14 dkg rétesliszt (a simaliszt becsomósodik), 35 dkg vaj, 30 dkg dió, vanília, rum (2.100 g) (24 cm-es tortaformába elég 8 dl tej)

 

Elkészítés:

Tészta: A tojás-sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a darált diót és a vizet (három részletben). Utána a szódabikarbónával elkevert lisztet apránként hozzászitáljuk, habverővel alaposan kikeverjük, és a tojások habját három részletben könnyedén hozzákeverjük. Mindig a fehérjét adjuk a sárgájához, és nem fordítva. A fehérjét jól összedolgozzuk a sárgájával, különben a sárgája leszáll a piskóta aljára, és sült tojásunk lesz nem piskótánk! Kizsírozott tortaformába öntjük, ezután 170 oC-on 35 perc alatt világosbarnára sütjük a piskótát. A sütőt 135 oC-ra kikapcsoljuk, és még kb. 30 percig a sütőben hagyjuk.

Diókrém: A lisztet a vaníliával és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd a lisztes keverékhez adjuk. Ebből sűrű pépet főzünk, amit kavargatva kihűtünk. A vajat a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt pépet apránként hozzáadagoljuk, s azzal még jól elkeverjük. Hozzáadunk 25 dkg diót és a rumot, ezzel is jól elkeverjük.

A tortalapot három részre vágjuk és megtöltjük a krémmel. A tetejét is ezzel vonjuk be, majd megszórjuk a maradék dióval. Fél diószemekkel díszíthetjük.