Kuglóf

Kuglóf

 

 

Hozzávalók:

Hozzávalók tészta:

500 g + 100 g liszt, 4 ek cukor (sós íz esetén 1 ek), 2,5 dkg élesztő, 0,5 l tej, 10 dkg vaj, 1 ek só, bármi egyéb bele (mazsola, csokoládé, tökmag, bármi)

Hozzávalók tészta kipróbálni Dunszt:

600 g liszt, 12 dkg cukor, 3,6 dkg élesztő, 3,6 dl tej, 12 dkg vaj, 1,2 dkg só,3-4 tojássárgája, bármi egyéb bele (mazsola, csokoládé, tökmag, bármi)

Kakaóshoz a tézsta felébe 15 dkg kakaóport is teszünk

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben elmorzsoljuk és felfuttatjuk. Összekeverjük a hozzávalókat (lisztből a fél kilót), és egy kicsit kidolgozzuk. Olyan lágy legyen, mint a fánktészta. Miután kicsit kidolgoztuk, a tetejét megszórjuk liszttel, és félretesszük kelni (Pl. radiátor tetejére vagy 30 oC-os sütőbe). Egy órán át kelesztjük, húsz percenként átgyúrjuk. A harmadik átgyúrás után, formába öntjük (pl. kuglóf, őzgerinc). A légkeveréses sütőt 180 oC-ra előmelegítjük, és megsütjük a kuglófot. A kicsi kuglófokat 45 perc alatt, a nagyot 50 perc alatt. A kész kuglófot rácsra rakjuk, és hagyjuk kihűlni. Ha nem tesszük rácsra, akkor a kicsapódó párától felvizesedik a kuglóf, és nem lesz jó.

 

http://www.microse.hu/drupal/sites/default/files/k%20Kugl%C3%B3f%2003.jpg

Egy másik kuglóf

 

Megjegyzés:

A tésztája ragacsos nyúlós állagú lesz, ami nem baj. Ha túl sok lisztet adunk hozzá, akkor túl tömör, nehéz lesz.

Ha nem melegítjük elő a sütőt, akkor kiszárad a tészta.

A jó házi kuglóf sokáig frissen eláll, nem szárad ki.

A tésztába keverhetünk mazsolát, áfonyát, bármilyen kandírozott vagy friss gyümölcsöt, tetejére csokoládét, fondant. Sós íz esetén tökmagot, szezámmagot, dinsztelt hagymát, tetejére sajtot, mákot, szezámmagot, köményt, sót, és bármit, ami eszünkbe jut.