Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben elmorzsoljuk és felfuttatjuk. Összekeverjük a hozzávalókat (lisztből a fél kilót), és egy kicsit kidolgozzuk. Olyan lágy legyen, mint a fánktészta. Miután kicsit kidolgoztuk, a tetejét megszórjuk liszttel, és félretesszük kelni (Pl. radiátor tetejére vagy 30 oC-os sütőbe). Egy órán át kelesztjük, húsz percenként átgyúrjuk. A harmadik átgyúrás után, formába öntjük (pl. kuglóf, őzgerinc). A légkeveréses sütőt 180 oC-ra előmelegítjük, és megsütjük a kuglófot. A kicsi kuglófokat 45 perc alatt, a nagyot 50 perc alatt. A kész kuglófot rácsra rakjuk, és hagyjuk kihűlni. Ha nem tesszük rácsra, akkor a kicsapódó párától felvizesedik a kuglóf, és nem lesz jó.
Egy másik kuglóf
Megjegyzés:
A tésztája ragacsos nyúlós állagú lesz, ami nem baj. Ha túl sok lisztet adunk hozzá, akkor túl tömör, nehéz lesz.
Ha nem melegítjük elő a sütőt, akkor kiszárad a tészta.
A jó házi kuglóf sokáig frissen eláll, nem szárad ki.
A tésztába keverhetünk mazsolát, áfonyát, bármilyen kandírozott vagy friss gyümölcsöt, tetejére csokoládét, fondant. Sós íz esetén tökmagot, szezámmagot, dinsztelt hagymát, tetejére sajtot, mákot, szezámmagot, köményt, sót, és bármit, ami eszünkbe jut.