Túrótorta

Hozzávalók:

Tésztához: 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg porcukor, 12,5 dkg liszt, 2 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csapott teáskanál sütőpor, só, zsírpapír

Töltelékhez: 1 kg túró, 15 dkg porcukor, 5 dl tejszín, 6 evőkanál citromlé (1/2 citrom leve), 200 g apró szemű mazsola, 2 citrom reszelt héja, 3 tasak habfikszáló zselé, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak fehér zselatin, baracklekvár

Tetejére: 300 g – 500 g ribizli, 2 tasak piros tortazselé, (5 dl - 7 dl víz)

 

Elkészítés:

Tészta: A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd lassanként a sütőporral jól összekevert lisztet. A tortaforma alját zsírpapírral kibéleljük. A tésztát a tortaformába simítjuk, és 200 oC-os, előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 15 perc).

Töltelék: A mazsolákat vízbe áztatjuk.

A zselatint vízben feloldjuk, felfőzzük, és lassan langyosra hűtjük.

A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a citromlevet.

A tejszínt félig felverjük, és lassanként hozzáadjuk a habfixálót, közben teljesen felverjük.

Összekeverjük a túrót, a mazsolát, és a zselatint. Amikor teljesen összekevertük, a tejszínhabot nagyon óvatosan beleforgatjuk.

Ha a tészta kihűlt a tortaformát kibontjuk, a forma oldalát eltávolítjuk és elmossuk. A tésztát nem vesszük le a forma aljáról. A formát ezután ismét összetesszük, és kemény kartonnal megmagasítjuk. Forró baracklekvárral megkenjük a tésztát. Ezután tesszük rá a túrót, majd szépen gyümölccsel kidíszítjük a torta tetejét. Ezután a hűtőbe tesszük a félkész tortát.

Tető: A piros zselatint vízben feloldjuk, felfőzzük, és lassan langyosra hűtjük, de még ne szilárduljon meg. A torta tetejére öntjük a zselatint, úgy, hogy egyenletesen befedje. Nem szabad nagyon forrón, illetve túl magasról a tortára ráönteni, mert a túró fel fog úszni a zselatinba. A tortát újra a hűtőbe tesszük.

 

Megjegyzés:

A tetejére epret, málnát vagy szedret is tehetünk.

A tortát mindig hideg helyen kell tartani, mert a zselatin elolvadhat a tetején.