Rákóczi túrós
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, pihentetjük, majd belenyomkodjuk tepsibe vagy sütőlemezre tesszük, megszurkáljuk, majd előmelegített légkeveréses 170 oC-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A tetejét megkenjük a forró baracklekvárral. Közben a mazsolát átválogatjuk, megmossuk és leszárítjuk. A zsemléket meghámozzuk (héját éles késsel levágjuk), és apró kockára vágjuk. A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a töltelékhez való anyagokat. A túrótölteléket a megsütött, kihűtött tésztalapra egyenletesen rákenjük, és előmelegített sütőbe visszatéve megsütjük. 170 oC-n 20 percig.
Ha a töltelék megszilárdult, kivesszük a sütőből, és kihűtjük. Áttesszük egy másik, tiszta sütőpapírra.
Meleg tojáshabkrém: A fehérjét felverjük a cukor 1/3-val és a citromlével. (Egyszerre max 7 tojásfehérje fér a gépbe) A cukor 2/3-t lábasba tesszük, ráöntjük a vizet. Elkeverjük a vizet a cukorral, majd rátesszük közepes lángra, és habzásig hevítjük. 115-120 oC-ig kell hevíteni, hólyagpróbáig. (Hurkos drótot szirupba mártva buborékot lehet belőle fújni!) Közben nem szabad kevergetni, a cukornak magától kell elolvadnia. Nem szabad karamellizálódnia a cukornak. A cukorszirupot beleöntjük a felvert habba, és addig verjük, amíg teljesen ki nem hűl.
Belga: Tojásfehérjét cukorral összekeverjük, és felmelegítjük 60 oC-ig. Kihűlésig habbá verjük.
A tojáshabot rásimítjuk a túrótöltelékre és 100 oC-os előmelegített sütőbe tesszük a sütit. Körülbelül 40 perc alatt kiszárad.
Figyeljünk arra, hogy a fehérje ne piruljon meg, mert nehéz lesz felvágni.
Ha megszilárdult, a sütőből kivesszük, kihűtjük, négyzet alakra vágjuk éles fűrészkéssel, és tálra rendezzük.
Megjegyzés:
Eredeti recept:
http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25627326
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20021110/rakoczi_turos_lepeny/