Rákóczi túrós

Hozzávalók tészta (gyúrt omlós, sárga linzi):

10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 2 tojássárgája, ½ citrom reszelt héja, 3 g vaníliás cukor

Hozzávalók töltelék:

40 dkg tehéntúró, 20 g mazsola, 4 tojássárgája, ½ citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 2 db zsemle, 10 dkg baracklekvár

Hozzávalók tojáshabhoz:

magyar: 6 tojásfehérje, ½ citrom leve, 420 g cukor (70 g/tojásfehérja), 180 g víz ( 30 g/tojásfehérje)

belga: 6 tojásfehérje, 30 dkg, ½ citrom leve

Lehet nyugodtan 12 tojásfehérjéből készült habot tenni a tetejére.

 

Rákóczi túrós

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, pihentetjük, majd belenyomkodjuk tepsibe vagy sütőlemezre tesszük, megszurkáljuk, majd előmelegített légkeveréses 170 oC-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A tetejét megkenjük a forró baracklekvárral. Közben a mazsolát átválogatjuk, megmossuk és leszárítjuk. A zsemléket meghámozzuk (héját éles késsel levágjuk), és apró kockára vágjuk. A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a töltelékhez való anyagokat. A túrótölteléket a megsütött, kihűtött tésztalapra egyenletesen rákenjük, és előmelegített sütőbe visszatéve megsütjük. 170 oC-n 20 percig.

Ha a töltelék megszilárdult, kivesszük a sütőből, és kihűtjük. Áttesszük egy másik, tiszta sütőpapírra.

Meleg tojáshabkrém: A fehérjét felverjük a cukor 1/3-val és a citromlével. (Egyszerre max 7 tojásfehérje fér a gépbe) A cukor 2/3-t lábasba tesszük, ráöntjük a vizet. Elkeverjük a vizet a cukorral, majd rátesszük közepes lángra, és habzásig hevítjük. 115-120 oC-ig kell hevíteni, hólyagpróbáig. (Hurkos drótot szirupba mártva buborékot lehet belőle fújni!) Közben nem szabad kevergetni, a cukornak magától kell elolvadnia. Nem szabad karamellizálódnia a cukornak. A cukorszirupot beleöntjük a felvert habba, és addig verjük, amíg teljesen ki nem hűl.

Belga: Tojásfehérjét cukorral összekeverjük, és felmelegítjük 60 oC-ig. Kihűlésig habbá verjük.

A tojáshabot rásimítjuk a túrótöltelékre és 100 oC-os előmelegített sütőbe tesszük a sütit. Körülbelül 40 perc alatt kiszárad.

Figyeljünk arra, hogy a fehérje ne piruljon meg, mert nehéz lesz felvágni.

 

Ha megszilárdult, a sütőből kivesszük, kihűtjük, négyzet alakra vágjuk éles fűrészkéssel, és tálra rendezzük.

 

 

Megjegyzés:

Eredeti recept:

http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25627326

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20021110/rakoczi_turos_lepeny/

 

http://www.microse.hu/drupal/sites/default/files/R%C3%A1k%C3%B3czi%2041%20k.jpg

 

http://www.microse.hu/drupal/sites/default/files/R%C3%A1k%C3%B3czi%2002%20k.jpg