Szilvás papucs
Hozzávalók:
0,5 dl tej, 5 dkg élesztő, 10 dkg zsír, 30 dkg liszt, 15-20 dkg tepertő, 1 tk cukor, 3 tk só (tényleg ilyen sok kell), 500 g sütésálló szilvalekvár, 1 tojás, 1 ek tejföl
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, és a liszthez adjuk. A tepertőről levágjuk a héját, és nyújtófával összetörjük tepertőt (teljesen krémszerűre kell törni) és a zsírt is belekeverjük, hozzáadjuk a sót, tejfölt, és nem túl kemény tésztává összedolgozzuk. 30 perc melegebb helyen történt pihentetés után a tésztát kb. fél centisre kinyújtjuk, és négyszögletes (6 cm × 6 cm) felvágjuk. A darabkák közepére szilvalekvárt teszünk, és a négyszög két szemben lévő sarkát egymásra hajtjuk, összenyomjuk, hogy ne nyíljon szép, és szép papucs legyen. Vajjal kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, a tetejüket felvert tojással megkenjük, és 180 oC-on megsütjük.
Megjegyzés:
Gina cukrászdában nagyon jó lekvárt lehet kapni.
Próbáltam olyat, mint a Daubnerben kapható, de nem igazán sikerült.
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek--edessegek/szilvas-papucs.html
DAUBNER SZILVÁS PAPUCS
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg darált tepertő, 1 csomag (5 dkg) élesztő, 3 dl tejföl, 10 dkg puha vaj, 2 mokkáskanál só, 3 mokkáskanál cukor, 1 dl langyos tej, szilvalekvár.
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk és megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet összegyúrjuk az élesztős tejjel, a vajjal, a sóval és a tejföllel. Az így kapott tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Rákenjük a tepertő egyharmad részét. Ezután a tésztát összehajtogatjuk, és 25-30 percig pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megint megkenjük tepertővel, megint pihentetjük, megint kinyújtjuk, megkenjük tepertővel, és még egyszer pihentetjük. A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
A tésztát ezután 3 mm vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepébe egy-egy kanál lekvárt teszünk. A négyzetek két szemközti sarkát középre, a lekvárra hajtjuk, és a sarkokat erősen összenyomjuk. A papucsokat sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, és 220-230 fokos sütőben aranybarnára sütjük. (A sütőt ne nyitogassuk közben, mert nem emelkedik meg a tészta!)
Tipp:
Bármilyen furán hangzik is, a tésztába a sóval együtt szórhatsz 1-2 csipetnyi őrölt borsot is. A sütemények tetejét pedig sütés előtt megszórhatod mandulaforgáccsal.